fredag 7. juni 2019

Svartehue, gamle kunster læres.. Nei, ikke svartekunster, bare kunster om svartehue !

Svartehue! Fra Ytre Sogn.
En skatt jeg ikke engang visste fantes for noen år siden.

Over snittet interessert i bunad ja, men slett ikke klar over at den slett ikke skal være så uniformert som den har vært de siste tiårene...

Et helt nytt sett med "regler" dukket plutselig opp, og alt jeg hadde trodd om "hører til" og "hører ikke til" måtte kraftig revideres i mitt hode! Her måtte stokken stokkes, og kabalen legges helt på nytt!

Så gøy! Så spennende! Og for en reise det har vært.... og den ser ikke ut til å ende på leeenge ennå!

Det finnes altså -flere- typer sognebunader! Flere enn jeg visste! Flere enn de fleste -aner-!
Flere enn de fleste ønsker å vite om ;) Mange liker "uniformen"... det gjør jeg og! Den har sin egen historie... Men, det finnes mer! Og jeg, nysgjerrig og vitebegjærlig, graver... og graver.... i time etter time.. og blir aldri mett! :D

I bøker, på nett, på museer, i magasiner, i arkiver,  på bibliotek.. På nettmuseer, på nettbibliotek , i nettbøker, i nettarkiver...

Visste du at det finnes avisartikler og bøker på nettet som er hauggamle? Skikkelig hauggamle...!
De som skrev det som står der, var borte lenge før jeg kom til verden!

Men det finnes nyere bøker og artikler også !

Og så finnes det gamle bilder... masse gamle bilder. Foto, fra fotoets barndom, -og før det; trykk og malerier og tegninger.. Det er så mye gøy å finne! Hadde jeg visst hvor mange timer jeg har reist i historien..-men det aner jeg ikke.. men det er mange mange mange timer! Mange!

Jeg har funnet en del <3 og håper at det enda er mer å oppdage.. for det er så stas, å plutselig snuble over noe, som bare treffer blink på akkurat det jeg er mest interessert i!

Sånn var det med svartehuen!

Den dukket opp i det aller nyeste av dokumentasjon som jeg vet om . Bjørg Hovlands vakre praktverk av en bok, om bunader og folkedrakter i Sogn.  Der oppdaget jeg variasjonene.. og svartehuen.

"Kone fra Ladevik" satt der, så vakker.... med svartehue på...  Klikk på linken og se! Digitaltmuseum leverer! Uendelige timer med oppdagede og mer ukjente skatter. Og her, en av mine favoritter!

https://digitaltmuseum.no/011013410274/13-kone-fra-ladevik-i-sogn



Først skjønte jeg det egentlig ikke. Men så dukket den opp igjen, i en Facebookgruppe. Noen lurte på om noen hadde slik lue, eller visste hvor man kunne få tak i slik.. Da begynte studiene, i praktboka!

Da var det gjort. Noe våknet i meg.. og jeg måtte bare finne ut av dette.

Lang historie kort; jeg fikk se gamle originaler i magasinet for gamle tekstiler hos UIB. Fikk ta bilder, fikk studere materialer, snitt, sømmer, mål.. og tegne opp mønster.

Kort jakt på materialer, og så .... -håndsøm- Noe annet nytter faktisk ikke om det skal bli pent!
Og jeg som aldri skulle sy noe for hånd! Det hadde da jeg ikke tålmodighet til!

 Første rekonstruksjon av svartehue for meg. Den begynner å ta form. Tidkrevende, utfordrende, spennende, og mer moro enn jeg noen gang kunne forestilt meg.


 Et trykk fra tidlig 1800-tallet. Blant annet Prahl i Bergen var en av dem som ga ut slike verk som beskrev "bondedrakter" på den tiden. Dreier var en annen. Og Calmeyer, som sto for dette bildet her altså. Senere, mot midten av 1800-tallet, kom Marcus Selmer med sine fotografier. Det var ganske populært å reise rundt og dokumentere bondekultur og nasjonalromantiske motiver på den tiden. Heldigvis for slike som meg. Dette er "snop" for meg ! Virkelige skatter som lagres og elskes av en slik bunads- og historie- og håndarbeidsnerd som meg.
Min ferdige svartehue! Stolt som en hane, viser jeg den frem til alle som vil se. Og forteller stolt om denne lokale, nydelige varianten av hodeplagg for gifte kvinner. Slik historie må skattes, og jeg tar mitt ansvar på største alvor!




Så, vel... nå har jeg hatt den i 2 år, og brukt den ved enhver anledning jeg kunne. Som stolt kone, så bærer jeg stolt min konehue. Svartehue fra ytre Sogn.  Oppdaget i 2015, ferdig sydd i 2017...elsket og brukt siden <3

For dem som lurer, så kan denne typen konehue bæres av gifte kvinner fra Ytre Sogn. Dvs fra Høyanger og til helt ut i havgapet.. på både sørsiden og nordsiden av fjorden.

En dag om ikke altfor lenge, skal jeg dele mer om hodeplagg for Ytre Sogn. Både for barn, ungjenter og koner.

Takk for at du ville lese!

A <3

2 kommentarer:

  1. Har Sognebunad selv,så dette var spennende lesing 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy!
      Er slekta fra indre eller ytre?

      Slett